- Fotograf i Uppsala!

Resor/Travel

Baskisk arkitektur

Baskien, Oktober 2011

 

Jag har farit till Baskien, Spanien för att studera arkitekturen där.

Baskien är en rik region i Spanien och Spanien som land har byggt mycket under senare tid, mer än resten av Europa. Det är framförallt intressant att se hur man kan bygga bra och billigt, hur arkitekturen kan främja samhällets sammanhållning i det lilla samt hur man kan förena gammalt och nytt. De studerade områdena ligger i Bilbao, Vittorio-Gasteiz, Pamplona och San Sebastian.

Bilbao inhyser det kända Guggenheim-muséet, som skapade idén om att ett stort prestige bygge kan väcka en hel region, eftersom det var reaktionen på Guggenheimbygget i Bilbao. Tidigare var området i staden nedgånget och en gammal industriregion som idag har renoverats och fått många moderna byggnader, i både ny och gammal stil. Denna prestigebyggesidé ligger idag bakom att många städer väljer att bygga stora konferenscenter och att man i Uppsala byggt UKK eller i folkmun Musikens hus i storslagen och utmärkande stil. Skillnaden mellan Guggenheim i Bilbao och UKK är dock att området där UKK ligger knappast är en nedgången stadsdel.

Vittorio-Gasteiz är en lagom stor stad med långa traditioner i Baskien, Pamplona har många boulevarder och är storslagen i bergen medan San Sebastian är en gammal badort som en gång kungen av Spanien favoriserat medan det idag är ett surfparadis tillsammans med Biarritz i Frankrike. San Sebastians gamla stadsdel är även fantastiskt trevligt med trånga grändliknande gågator med pinxos/tapas-restauranger på rader och många turister.


Tunisien


Resedagboken

Innan mina dagar med en kompetent kamera börjat var jag trots allt flitigt ute och reste och tog bilder som jag ansåg var vackra. Här lite av detta ses i resedagboken.