- Fotograf i Uppsala!

Hans Linde (V) talar om äldrevård i Uppsala

Vänsterpartiet har under hösten 2011 en kampanj om äldrevården i Sverige. Den ingår i sin tur i den större frågan om hur hela välfärden i Sverige ser ut och hur människor vill att den ska se ut. Som ett led i detta kom Hans Linde till Uppsala. Hans Linde är utrikespolitiskt talesperson för vänsterpartiet och partiledarkandidat inför Vänsterpartiets kongress i januari 2012.

Under mötet samtalades det mestadels om äldrevården och hur vinstkraven i privata verksamheter leder till urholkning och krav på hypotetisk vinst i kommunala verksamheter. Intressant är att äldreorganisationerna inte verkar ha en åsiktsbildning i frågan om vinst och kvalitet i vården.

I Uppsala ges 1% vinst tillbaka till kommunen från kommunala verksamheter för att anbuden ska bli “neutrala” mellan vinstdrivna aktörer och icke-vinstdrivna kommunala aktörer. Vinnaren skulle då kunna vara en icke-vinstdrivande privat aktör som är den enda som skulle stå utanför vinstkrav. Trist nog konstateras att trots att kooperativ verksamhet har potential så riskerar dessa att bli uppköpta av vinstdrivande aktörer och på så vis vara en dörröppnare för att göra om kommunal verksamhet till privat vinstdriven sådan.

Sist talades det även om det pinsamma beslut att Sverige som en av mycket få länder, röstat emot att Palestina ska vara en part i FN-organet UNESCO. Hur detta svärtar ner det goda minne som världen ofta haft av Sverige som en företrädare för att orättvisor ska bort. Det talades om hur paff man som svensk kan bli när man kommer till Kurdistan eller Sydamerika och plötsligt finner sig stå framför “Olof Palmes skola” eller “Olof Palmes sjukhus”. Och allra sist talades det om varför Hans Linde valt att ställa upp som partiledarkandidat…